Välj rätt säng

Att köpa en ny säng till sovrummet är både en stor investering och många svåra val. Vad ska du tänka på för att få den goda nattsömn du önskar och förtjänar? Vad som är en bra sovkomfort är högst individuellt. Ingen är den andra lik när det gäller tycke och smak om vad en skön säng är. Så innan du bestämmer dig prova dig fram dig fram. Våga prova ordenligt, ligg på olika sätt och framförallt lägg dig som du brukar sova hemma i den egna sängen. Varför inte ta in på hotell som har sängar av just den modell du funderar på att köpa? Du tillbringar en tredjedel av ditt liv i sängen så det är värt mödan att leta sig fram till den perfekta sängen.

Hård eller mjuk säng?

Det finns mängder av tester gjorda på sängar, läs dem och testa dig sedan fram. Du är individuell och bara du vet om du sover gott i just den sängen. Ska sängen vara hård eller mjuk? Experten säger att ryggraden ska vara rak då du ligger i din favoritsställning. Det betyder att om du ligger på sidan kommer din axel och höft sjunka ned i sängen, du vilar skönt med ett jämnt tryck över hela kroppen. Det ska också gå lätt att vända sig i sängen, om vändningen känns som en kamp så är sängen för mjuk. Du har hittat rätt då du känner att du inte ligger ovanpå sängen utan i den, utan att sjunka ned alltför djupt.

Ramsäng

En säng består av träram, fjädersystem, stoppningsmaterial och klädsel utanpå det. En ramsäng är det vi oftast tänker på då vi pratar om sängar. Den är byggd av en träram och en eller två fjädersystem. Ramsängen kompletteras sedan exempelvis med ben, medar eller en sänggavel.

Ställbar säng

Här får du fler finesser och funktioner än skön sovkomfort. Sängen kan vara höj- och sänkbar i både huvud och fotändan. En ställbar säng kan vara värt den extra investeringen om du tillbringar mycket tid i sängen eller av medicinska skäl. Det kan vara enklare att ta sig i och ur sängen och eventuellt kan snarkningar dämpas om huvudändan höjs något under natten. Oavsett ditt skäl så kan det vara en skön lyx med att kunna ställa sängen med en fjärrkontroll så att den passar just dig och ditt behov.

Kontinentalsäng

En säng framtagen för att ge dig optimal följsamhet. Den har två madrasslager och ska tack vare sitt fjäderdjup se till att trycket mot kroppen blir minimalt. Kontinentalsängen blir också en riktigt stilig möbel i sovrummet. Sängen består av en underdel, det vill säga en rammadrass, en madrass med fjädring i mitten och överst en bäddmadrass. Delar du säng med någon se till att respektive sängsida utformas optimalt för den som ska sova i den. Med just kontinentalsängen får du stor flexibilitet eftersom den kan individanpassas utan att få den fastare mittendelen som två olika ramsängar kan ge. Du kan få en säng som känns helt jämn trots att den har olika fasthet på de olika sängsidorna.

Bäddmadrass

En bäddmadrass blir övergången mellan sängen och kroppen och kan tillföra det där lilla extra om du vill sova extra gott. Bäddmadrasser finns i en mängd olika material. En latexmadrass är mjuk vilket kan vara skönt om sängen är hår. En tjockare bäddmadrass kan betyda mycket för tryckfördelningen. Välj om du vill ha en bäddmadrass med konstmaterial, naturmaterial eller en blandning av båda. Ibland kan bäddmadrassen också vara vändbar med olika stoppning på vardera sidan. Ett sätt att variera komfort efter årstid exempelvis.

Innan du väljer säng

Hör efter om sängen finns att provsova någonstans. Många sängmärken kan peka ut hotell som erbjuder just deras sängar så att du kan få sova en hel natt för att riktigt känna efter vad som passar just dig.

Foto:
IKEA (Dunvik kontinentalsäng)
Görvälns slott (som erbjuder sängar från Mille Notti)

Inläggsförfattare: svenskainredningsbolaget.se