Putsa fönster som ett proffs

Allt du behöver för att få rena och klara fönster är:

  • Varmt vatten i en hink
  • Lite diskmedel
  • En bra fönsterskrapa
  • En luddfri trasa

Det behövs inga speciella rengöringsmedel eller fönsterputsmedel, du behöver något som löser smuts och fett och där är vanligt handdiskmedel det allra enklaste och bästa. Några droppar diskmedel i vattnet ger ett mycket bättre resultat, en del av de speciella fönsterputsmedlen som finns i butikshylla kan till och med ge flammiga fönster. Tvättar du fönster då det är minusgrader ute kan det vara bra att tillsätta lite t-röd för att vattnet inte ska frysa på fönstren innan du hinner skrapa och torka torrt.

Satsa på en bra skrapa, gärna en lite bredare och se till att gummikanten inte har blivit gammal och hård. Trasan du torkar efter med  kan vara en microfibertrasa eller en bit av en gammal sliten linnehandduk eller lakan. Se till att välja något som inte luddar. Ofta nämns tidningspapper som det som ska användas men en bra och luddfri trasa ger ett bättre resultat.

Så här gör du för att få fina nyputsade fönster:

  • Börja med att torka rent karmen och fönstersmygen. Dessa är oftast mycket dammiga och smutsiga så använd en speciell trasa för detta, inte den du sedan torkar dina fönsterrutor med.
  • Tvätta rent fönsterrutan ordentligt med en svamp eller trasa. Ibland behövs det gnuggas lite extra på envisa fläckar.
  • Ta skrapan och skrapa rent fönsterrutan från vatten. Ett proffs tar hela rutan i ett svep i en s-rörelse. Det kan vara lite svårt att få in den snitsen. Nästan lika bra är det att dra skrapa från övre vänstra hörnet till det högra och sedan avsluta med att föra skrapan nedåt mot det nedre högra hörnet. Torka av skrapan med den torra trasan mellan varven. Sedan nästa tag en bit ner och vänster till höger igen på samma sätt. Att skrapa med vågräta rörelser på detta sätt ger inte fula ränder lika lätt som om man skrapar fönstret lodrätt uppifrån och ner.
  • Då hela fönstret är skrapat torkar du av kanter eventuellt kvarblivet vatten på fönsterrutan med den torra luddfria trasan.

Räcker det med bara diskmedel för rena fönster?

En del husmorsknep säger att man ska tillsätta ättika eller ammoniak i vattnet du använder för att tvätta dina fönster. Gör det någon skillnad? Nej det gör det förmodligen inte. Ammoniak skulle kunna vara bra om fönstren är väldigt hårt smutsade och ättikan löser också avlagringar och några påstår att det skulle vara enklare att torka torrt då vattnet är lite surt (av ättikan). Prova själv helt enkelt för att se om det stämmer men det är inget som proffsen använder.

Foto:

unsplash-logoMichael unsplash-logoVictor Garcia

Inläggsförfattare: svenskainredningsbolaget.se