Linnelakan, den största vardagslyxen av alla

Att bädda sin säng med linnelakan är en härlig känsla. Nytvättade och nymanglade eller bara hängtorkade med alla linneskrynklorna kvar. Det är en smaksak hur man vill ha det. Det är linnefiberns egenskaper som gör att just sängkläder i linne är så där extra ljuvliga att bädda med och sova i. Att sova i linnelakan är som att få sova i en skön omfamning. De är svala då det är varmt och värmer då det är kyligare ute. Lakan i linne är tidlösa och står utanför inredningsmodets svängningar. Det enkla blir det vackra då du bäddar med sängkläder i naturfärgad linne.

Hellinne och halvlinne

Det talas om hellinne och halvlinne då det gäller linnetyger, vad är då skillnaden mellan dessa? Hellinne är då tyget är vävt av endast lingarn, det är 100% linne. Halvlinne är ett tyg med en blandning av lin och bomull (bomullsgarn används som varp och lingarn som inslag, ungefär 50% vardera). Det är också skillnad på kvalitet av lingarn, precis som för bomull och andra textilier finns det bättre och sämre råvara som förstås påverkar det vävda tygets egenskaper. Lin av högre kvalitet ger ett vackrare tyg med mer lyster, glans och bättre egenskaper. Du kan ofta känna detta genom att ta i tyget. Lin av högre kvalitet känns fetare i handen och skönare att ta i helt enkelt. Ett linnetyg av sämre kvalitet är torrare och strävare och har inte samma lyster.

Linets fördelar

Förutom att sängkläder av linne är fantastiska att sova i har de många andra fördelar. Odlingen av lin och framställningen av lingarn och tyg är miljömässigt ofta bättre än den traditionella bomullsproduktionen. Det är också värt att tänka på att linnetyg (eftersom linnefibern är lite glattare är bomullsfibern) står emot smuts bättre än bomullstyg och därmed behöver det inte tvättas lika ofta. En oblekt linnefiber är oftast starkare och håller bättre än de blekta och färgade fibrerna. Oblekt linne kan ha väldigt olika färg, den kan variera från väldigt ljus sandfärgad till nästan mörkt grått. Vilken färg fibern och tyget får beror jordmån och väder och vind där linet växer. Ett linnetyg mår bra av att användas, det blir bara vackrare med åren och sängkläder i linnetyg kommer att glädja dig under många år framöver. Och nej man måste inte mangla sina linnelakan. Visst är det härligt med nymanglade lakan men det är ett val man själv gör, en guldkant på tillvaron om man så vill. Blötlägg gärna en halvtimme innan tvätt (extra bra vid första tvätten) och framförallt centrifugera bara kort så undviker du skarpa veck. Sedan går det utmärkt att bara hänga dem på tork innan det är dags att bädda ner dem i sängen igen.

Du tillbringar en väldigt stor del av ditt liv i sovrummet och sängen. Varför inte göra det nedbäddad i underbara linnelakan?

Foto: Axlings linne

Inläggsförfattare: svenskainredningsbolaget.se