Välja sängkläder

Hur väljer du rätt sängkläder och hur hittar man det perfekta lakanet att bädda med? Vad är det för skillnad på linne, bomull och satin och ska man välja mönstrat eller enfärgat? Vad som får dig att bädda snyggt och sova gott är individuellt och här reder vi ut en del av begreppen.

Linnelakan

Kanske är linnelakan den största vardagslyxen av alla? Linets egenskaper gör att det är som att sova i en skön omfamning. De är svala då det är varmt och värmer då det är kyligare ute. Lakan i linne är ofta tidlösa och står utanför inredningsmodets svängningar. Linnetyget känns ofta stelt och hårt (om det inte är tvättat och behandlat) till att börja med men mjuknar då det används och efter tvätt. Lin blir vackrare och skönare ju mer det används så göm det inte i skåp och lådor.

Det talas ofta om hellinne och halvlinne, vad är skillnaden? Hellinne är tyg vävt av endast lingarn medans halvlinnet är en blandning av lin och bomull (bomullsgarn som varp och lingarn som inslag, ungefär 50% vardera). Det är också skillnad på kvalitet av lingarn. Precis som för bomull och andra textilier. Lin av högre kvalitet ger ett vackrare tyg med mer lyster, glans och bättre egenskaper. Du kan enkelt känna själv genom att ta i tyget. Lin av högre kvalitet känns fetare i handen, skönare att ta i helt enkelt. Ett linnetyg av sämre kvalitet är torrare och strävare och har inte samma lyster.

Förutom att linnelakan är fantastiska att sova i har de många andra fördelar. Odlingen av lin och framställningen av lingarn och tyg är miljömässigt bättre än traditionell bomullsproduktion. Väljer man dessutom ett linnetyg vävt av oblekt lingarn, dvs då linnelakanen har sin naturliga färg kvar (lite natur-sand-grå färg) så har inga kemikalier använts för att bleka och färga och miljöbelastningen är betydligt lägre. Värt att tänka på är också att linnetyg står emot smuts bättre än bomullstyg och därmed behöver det inte tvättas lika ofta.

Behöver du mangla dina linnelakan? Nej det behöver du visst inte, det väljer du själv precis som med dina bomullslakan. För att undvika skarpa veck kan man blötlägga lakanen innan och bara centrifugera helt kort. Häng dem slätt för att torka och rulla sedan dem innan de stoppas i skåpet igen. Manglade lakan är både sköna att sova i och står emot smutsen bättre. Men om du manglar eller inte avgör din tid eller lust.

Bomullslakan

Att bädda med lakan i bomull är det vanligaste här hos oss. Det är dock stor skillnad på bomull och bomull där framförallt längden på bomullsfibern är viktig, den betyder mer än trådtätheten för kvaliteten hos slutprodukten. En lång fiber ger högre kvalitet och ett mjukare, skönare och tåligare tyg. Ofta är dock bomullen en fiberblandning av olika bomullssorter med olika fiberlängder, där kan fiberlängden inte preciseras utan får uppskattas. Kammad bomull betyder att bomullsfibern kammas innan spinning, då försvinner de kortare fibrerna och de längre fibrerna blir kvar. Det kan betyda att så mycket som 30% av fibern försvinner vilket förklara det högre priset på den färdiga textilen. Västindisk bomull eller Pimabomull som den kallas då den odlas i USA har en längre fiber och därmed en högre kvalitet. Egyptiska bomull anses vara den bästa i världen med sina långa släta fibrer som ger en mjuk textil av väldigt hög kvalitet.

Det finns också olika metoder för att färgade och skapa mönster på lakan. Textil färgas antingen innan vävning (garnfärgning) eller efter vävning. Färger och mönster skapas antingen genom att väva med färgade garner eller genom att trycka på textilen.

Satinlakan

Satin eller satäng (kan också kallas för atlassiden) är inte ett material utan ett sätt att väva där varpen ligger över flera inslagstrådar, dvs väven har fler vertikala än horisontella trådar. Satin är ett tätt vävt tyg med en slät och blank yta. Satinlakan finns både i bomull, siden och konstmaterial som polyester eller viskos (rayon). Lakan av satin är mjuka och smidiga men behöver vara av en god kvalitet för att inte noppa sig.

Percale

Lakan av percale är extra tätt vävda bomullslakan. För att kallas percale måste tyget ha minst 200 trådar/kvadrattum (trådtäthet anges tc så percale ska vara mer än 200 tc). Den höga trådtätheten på tyget ger slät och tålig yta som upplevs som extra sval att sova på. Tygets kvalitet påverkas inte bara av trådtätheten utan också av kvaliteten på bomullsfibern.

Foto: unsplash-logoJen P., Axlings linne

Inläggsförfattare: svenskainredningsbolaget.se