Odla sommarblommor på balkongen

Sommarblommor i betongkrukor

4 juni, 2015 • Trädgård • Visningar: 3511

Det mesta går att odla på balkongen men förstås finns det växter som passar extra bra att odla på liten yta och i kruka. Det gäller också att tänka till innan man sätter fart på sin balkongodling. Vill du ha prydnadsväxter eller vill du kunna äta det som odlas på balkongen? Hur ser det ut med sol och väderstreck för just din balkong, är det skuggigt eller blir det varmt större delen av dagen? På plantskolorna och i trädgårdsbutikerna är de experter på växter och dess behov. Tänk över hur du vill ha det och gör en grov skiss och bege dig sedan dit för att få tips och råd. Säkert finns det växter, blommor och örter som du annars aldrig tänkt på att just dessa passar tillsammans med varandra och kommer att trivas med klimatet på just din balkong.

När du planerar en balkongodling så är det bra att höra med din hyresvärd eller bostadsrättsförening vilka regler som finns. Du får kanske inte hänga balkonglådor och annat på utsidan av balkongräcket (risken är stor att de kan falla ned). Tänk också på att en större odling lätt kan bli tung, våt jord väger mycket.

Sommarblommor till balkongen

Vill du ha blommor som prunkar och blommar hela sommaren välj ettåriga växter, sommarblommor. Som namnet antyder blommar de bara en sommar men de kommer att göra det rikligt bara de får den skötsel de vill ha och behöver. Utbudet av sommarblommor är stort och de blommar i de mest fantastiska färger. Köp dem färdiga för plantering eller driv upp dem på egen hand från frö och komponera din egen färgpalett på balkongen. Välj de som passar klimatet på din balkong bäst (hör med trädgårdsbutiken) och plantera dem i krukor, amplar och balkonglådor. Variera gärna med höga, låga och hängande blommor.

Odla i kruka

Plantera inte i för små krukor. Var generös då du väljer krukor och odlingskärl så att växten får tillräckligt med plats att växa till sig och att du kan ge växten den mängd vatten och den näring den behöver. En lite kruka torkar ut fortare och du behöver vattna oftare.  Se också till att välja en kruka med hål i botten så att överskottet av vattnet kan rinna ur. Annars är det lätt att rötterna i botten börjar ruttna. Lägg gärna ett lager med lecakulor i botten av krukan för extra dränerng.

Välj en jord med bra kvalitet. Det kostar lite mer att välja bra jord men det är det oftast värt. Plantera dina blommor i en jord av högkvalitet som är långstidsgödslad och anpassad för kruk- och balkongodling. Väljer du att plantera blommor köpta i kruka kan rötterna vara tätt snurrade. Lös upp denna rotsnurr innan du planterar den i din kruka. Fyll upp ordentligt med jord av tryck till den lite lätt. Blandar du i långstidsverkande gödning så håller sig blommorna fina hela sommaren. I annat fall så behöver det fyllas på med näring några gånger vid vattning. Efter planteringen så ger du krukan en rejäl rotblöta, gärna uppdelad i flera omgångar. En kruka behöver vattnas oftare än frilandsodling. Känn efter med fingret i jorden och se till att krukan aldrig torkar ut helt. När det är riktigt varmt kanske det behöver vattnas både morgon och kväll.

Bild överst via Pinterest.

Odla på höjden i balkonglådor

Odla på höjden i färgglada balkonglådor. Bild via Pinterest.

Gula krukor för odling å balkong

Gula små krukor utspridda över väggen skapar en fin effekt och kan enket varieras. Bild via Pinterest.

Succulenter i balkonglåda.

En låg odling av succulenter kan skapa stor effekt. De är dessutom lättskötta. Bild via Pinterest.

Ledsen, kommentarer är stängda.

rolex replica uk replica watches sale rolex replica uk rolex replica rolex replica sale