Lavendel

Fält med lavendel

27 maj, 2015 • Trädgård • Visningar: 2524

Vidsträckta fält av lavendel har vi tyvärr inte klimatet för i vårt land men de är vackra dessa böljande blå odlingar, som långa bäckar av blått och väldoft. Lavendel, denna vackra växt och blomma som är så starkt förknippat med sin doft. Men det är också en köksträdgårdsväxt som passar bra i både bakning och matlagning. Så se till att skörda din lavendel för att använda och låta sommaren sprida sig även under vintermånaderna.

Skörda och torka lavendel

Lavendelblomman är en tacksam växt att torka. Bind buketter och häng upp och ned för torkning på ett torrt och svalt ställe inomhus. Låt sedan buketterna hänga kvar i rummet för att fortsätta sprida sin doft eller sätt dem i en vacker vas som en doftande inredningsdetalj. De går förstås också bra att repa av de torra blommorna och fylla dem i påsar. Lavendelpåsar som sedan kan användas för att sprida väldoft i våra lådor och garderober. Det sägs även hålla borta mal och insekter bland våra kläder, om det stämmer låter jag vara osagt men kanske avskräcker doften de så krypen.

Det går bra att skörda lavendeln hela sommaren. Tidigt på säsongen är blommorna knoppiga och mörkare blå, då passar det bäst att plocka dem om man vill torka för att göra buketter eller kransar. Senare på sommaren då de är utslagna och har en mer ljuslila färg är de svårare att torka dem snyggt utan att blommorna faller av och allt ser risigt ut. Vill man använda lavendeln i matlagning så går det fint att skörda och använda färska lavendelblad som örtkrydda i matlagningen (smaken kan påminna lite om rosmarin). Sent på säsongen då blommorna nästan blommat över är halten av eteriska oljor i växten som störst och man kan med fördel skörda för att torka och använda i vinterns matlagning. Även stjälkarna och kvistarna är värda att skörda och spara. Lägg dem i vedförrådet och elda lite lavendel i hörstrusket och vinterkylan. Det ger en härlig doft i rummet.

Att regelbundet skörda och klippa bort det överblommade på plantorna gör att blomningstiden förlängs. Blommande lavendel är ju det vi så gärna vill ha i vår trädgård, blommorna med den vackra blå färgen och alla de fjärilar som samlas vid plantorna en solig sommardag.

Tips för lavendel

  • Torkad lavendel är användbart till mycket. Det har en antiseptisk och rogivande effekt så förutom att låta den torkade blomman sprida doft i linneskåpen kan ett bad med lavendel, en kopp lavendelte eller en lavendelpåse under kudden ha en skönt avslappnande effekt.
  • Gör ett gott och användbart lavendelsocker. Ta 2 delar socker och 1 del torkade lavendelblommor och blanda i en burk med lock. Vill man sparar man blommorna som de är för att ge sockret en mer rustik känsla eller så mixar man allt sammans till ett fint pulver.Ett användbart socker i både kakor och glass.
  • Du kan också använda sockret då du gör din flädersaft, det ger en god smak.
  • Använd färsk eller torkad lavendel, blad eller blommar i matlagningen. Det ger en god smak på tex ugnsbakad kyckling.

Böå blommar av doftanden lavendel

Muffins smaksatta med lavendel

 

Ledsen, kommentarer är stängda.

rolex replica uk replica watches sale rolex replica uk rolex replica rolex replica sale