Skötselråd för linne och bomull

8 mars, 2016 • Textil • Visningar: 3175

Produkter av rena naturmaterial som bomull och linne är sköna att använda, vackra att se på och tar man hand om och vårdar dem på bästa sätt så håller de sin vackra lyst under många år. Naturfibern för dessa två material (bomull och linne) är olika i sin uppbyggnad och struktur och reagerar lite olika på skötsel och bruk. Här har vi sammanställt råd och tips att ha till hands då ska tvätta och ta hand om dina textilier.

Råd och tips för skötsel av linne

Lin är en slitstark naturfiber som har mycket god förmåga att ta upp fukt och sedan torka snabbt igen, en egenskap som gör att linnefibern är fantastisk till handdukar men också skön att använda till lakan och kläder.Fiberns glatta yta gör att den relativt lätt avlägsnar damm och smuts och därmed inte behöver tvättas riktigt lika ofta, ibland räcker det att bara vädra plaggen istället för att stoppa dem i tvättmaskinen. Textilier av linne har lång livslängd och blir bara vackrare och skönare ju mer de används. Linnefibern är kan kännas hård och sträv till att börja med men mjuknar efter de första tvättarna, så lakan av linne blir bara skönare att sova i då de tvättats och använts några gånger. Likaså kan linnehanddukar behöva tvättas några gånger innan de når sin fulla potential och suger upp vatten på bästa sätt. En del linnetyger kan också släppa överskottslin (ludda) vid de första tvättarna. Linnetyg kan lätt skrynkla och få veck ofta men ofta räcker det att fukta plagg och gardiner lätt så hänger de ut sig. Ömtåliga linnevaror som tunna gardiner och spetsar tvättas bäst och skonsammast för hand.

Tyg vävt av linne krymper alltid 5-7% vid första tvätten så detta är viktigt att ta hänsyn till om man köper produkter av otvättat linne.

Nytt linne kan gärna blötläggas i ljummet vatten innan tvätt för att få en mer lättskött textil framöver. Sortera efter färg och tvätta linnet i 60 grader med ett skonsamt tvättmedel utan vit- och blekmedel, undvik sköljmedel för att linnet ska behålla sin glans och lyster. Riktigt hårt smutsad linnetextil tål att tvättas i upp till 90 grader, men det är oftast inte nödvändigt. Centrifugera bara kort och sträck sedan textilen och släta ut vid hängning. Ett gott råd är också att hoppa över torktumlingen, det sliter extra hårt på linnefibern och gör också tyget väldigt skrynkligt och svårt att få slätt. Linnefrotté som används till handdukar och morgonrockar kan dock med fördel tumlas om man vill ha en mjukare känsla.

Att mangla eller inte mangla linnelakan är en smaksak. Beroende på hur du vill ha det så kan det räcka att hänga dem slätt för att torka. Vill du kunna bädda med riktigt släta lakan så så kallmangla linnet eller stryk det på hög värme, i båda fallen väl fuktat för att enklast få bort alla veck och skrynklor.

Skötselråd för dina textilier av bomull

Bomull är ett slitstarkt material och idag en av våra vanligaste textilier, det är mjukt och skönt att bära som klädesplagg och handdukar och lakan upplevs som mjuka och sköna mot kroppen. Kvaliteten på bomullsfibern spelar stor roll för att få en handduk som suger upp vatten tillräckligt bra och ett tätvävt och fint lakan att bädda med. Bomullsfbern drar lätt åt sig smuts men tål också hårda tvättar.

Tvätta ofärgat och kulört var för sig för att undvika avfärgning och missfärgningar. Sänglinne och frotté kan tvättas i 60 grader och undvik tvättmedel med blekmedel till färgade textilier eftersom de då bleks och blir fula och glanslösa. Tvätta gärna frottéhanddukar innan användning så suger den upp vattnet bättre och eventuella överflödiga textilfibrer tas bort.

Stryk eller mangla dina bomullstextilier fuktigt för att få en slät yta.

Bild: Pinterest

Ledsen, kommentarer är stängda.

rolex replica uk replica watches sale rolex replica uk rolex replica rolex replica sale