Lin och linproduktion

Linblommor

27 maj, 2015 • Textil • Visningar: 1615

Lin, Linum Usitatissimum, Carl von Linnés namn på denna växt. Kan översättas med ”det mycket användbara”. Ett passande namn!

Det är lätt att bli fascinerad av linet, dess egenskaper och betydelse. En växt som passerat stadiet från en inte så glamorös nyttoväxt till en i våra dagar mer lyxvara. Lin av god kvalitet har fantastiska egenskaper och produkter av linne är i mina ögon otroligt vackra, en lyster och glans som bara ökar ju mer de används. En handduk i linne absorberar vatten mycket bättre än bomullsvarianten, den torkar också snabbare och känns skön mot huden. Likaså kläder och lakan i linne, de känns svala i värme och lätt värmande då det är kyligare. Så varför betrakta dem som lyxvaror? Linet bör aboslut ges plats även i vardagen. Produkter i lin mår bäst av att användas och inte sparas undan i skåp och gömmor.

Lin eller spånadslin är en ettårig ört och en av våra äldsta kulturväxter. Troligen har linhanteringen sitt ursprung i det gamla Egypten. Här i Skandinavien började man odla och använda lin under bronsåldern och mot slutet av medeltiden blev husbehovsodlingen allt vanligare. Lin har även varit ett betalningsmedel av skatt och tionde och har spelat en stor roll för den inhemska ekonomin i stora delar av Sverige. Linet och dess inkomster har också bidragit till de stora husen, träslotten, i Hälsingland. Linet bär alltså på ett större kulturarv i vårt land än vi oftast tänker på men tiden går och saker förändras. Linodling och beredning var slitsamt och man började istället importera lin från de baltiska staterna.Så linodlingen i Sverige avtog. Den fabrikstillverkade bomullen gjorde sitt intåg vid slutet av 1800-talet och då upphörde den svenska linodlingen för textilberedning i princip helt och hållet.

Lin – en fantastisk fiber

Lin har en otroligt stor förmåga att ta åt sig vatten. Fibern kan absorbera ca 50 procent av sin egen vikt innan det börjar droppa från den (dubbelt upp jämfört med bomull). En annan stor fördel är sedan att den också torkar mycket snabbare än bomullsfibern. Eftersom lin så lätt tar upp fukt och sedan snabbt torkar igen känns linnekläder svala och behagliga att bära och sängkläder av linne ger en otroligt skön nattsömn. Handdukar av linne torkar dig riktigt torr och känns sköna mot huden. Tänk också på att torka dina glas med en linnehandduk för att undvika ludd. Linnefiberns släta yta och höga glans gör också att den passar utmärkt till dukar och handdukar där man vill att mönster ska framträda tydligt. Tuskaft, Kypert, Satäng, Dräll, Rosengång och Damast – fantastiska namn på bindningar och mönster. Plocka fram linnet ur skåp och gömmor, använd det till både vardag och fest!

Linproduktion

Allra bäst växer linet hos oss i det fuktiga kustklimatet, exempelvis längs norrlandskusten. När linet sås sätts fröna tätt. Man vill att plantorna ska växa tätt ihop för att förhindra att de grenar ut sig. Linplantan ska istället sträva uppåt och bli så långa som möjligt. Enligt gammal folktro skulle man så linet på dagar med långa flerstaviga namn. Bra namnsdagar var Vilhelmina, Karolina eller på Nikodemusdagen.

I juli månad kan man se de blå linblommorna täcka fälten. Dessa intensivt blå fält är otroligt vackra. Det är lite som att se ut över böljande vatten. Linet skördas sedan i augusti då det börjar gulna och frökapslarna övergår i brunt. Skördas linet tidigare exempelvis för att undvika frost blir skörden mindre än för fullmoget lin och fröna kan inte tillvaratas. Tågan blir däremot mycket fin, glansig med en grönaktig färgton (färgen försvinner vid tvätt och blekning). Linet skördas genom ryckning, där hela roten rycks upp, för att inget av lintågan ska gå förlorat. Det buntas sedan med rötterna åt samma håll och torkas i små knippen, staplat eller hängda på något luftigt sätt.

Bild överst på sidan: Flax, fotograf Hans Spliner, CC-licens 

Ledsen, kommentarer är stängda.

rolex replica uk replica watches sale rolex replica uk rolex replica rolex replica sale