Stoppad sänggavel

Ge ditt sovrum och din säng ett lyft med en sänggavel med det lilla extra. En stoppad sänggavel är en liten detalj som gör stor skillnad. Sovrummet blir mer ombonat och känns lyxigare. Att göra sin egen personliga sänggavel behöver inte vara svårt, du kan skapa atmosfär och känsla med enkla medel. Vill du ha ett lantligt och romantiskt sovrum eller är du ute efter en lyxig hotellsvit. Inga problem, en ny gavel till din säng är en bra start.

Gör en egen stoppad sänggavel

Egentligen är det inte svårare än så här:

  1. Välj ut det tyg du vill ha för ditt personliga sovrum.
  2. Åk till närmaste bygghandel och välj ut en skiva eller board av lämplig tjocklek. Be dem att såga till den efter dina mått.
  3. Välj ut stoppning i valfri och lämplig tjocklek. Butiker specialiserade på konststoppning skär till det efter dina mått.
  4. Sedan är det bara att montera alltsammans skiva, stoppning och ytterst textil som du spänner över skivan och omsorgsfullt häftar fast med häftpistol på baksidan.

Klart, bara att placera ut den nya sänggaveln vid sängen och njuta av det nya sovrummet!

Några tips för att få ett snyggt slutresultat

Tänk på att köpa tyg så att det räcker gott och väl för att vika över och häfta fast på baksidan av skivan. Blir det för nätt så blir slutresultatet inte snyggt och det kan i värsta fall repa sig vid häftklamrarna.

Välj gärna en skiva av MDF board. Det är en billig träfiberskiva som är lätt att arbeta med och såga till, den kan fås i relativt stora mått och står stadigt på golvet. Vill du känna dig säker på att den verkligen står stadigt så förankra den i antingen väggen eller i sängen, men oftast så står den bra ändå mellan säng och vägg.

Som stoppning mellan träskiva och tyg så fungerar vanligt skumgummi bra. Det går enkelt att få tillskuret i de mått man vill ha. Man kan också lägga ett lager av  tunn konstvadd, det vita fluffiga man kan köpa på metervara, mellan skumgummi och textil för ett snyggare resultat. Ett annat tips är att använda dig av färdiga fibertäcken som stoppning. De finns i olika tjocklek och storlek på exempelvis IKEA. För en mer arbetad och kanske lyxigare känsla kan man använda sig av nitar, knappar och dekorationsspikar av olika slag. Det är bara att låta kreativiteten flöda.

För dig som inte vill, hinner, kan eller har lust att göra en egen så finns mängder av snygga färdiga att köpa.

Foto:
Ellos Home (som också säljer färdiga sänggavlar)
Pinterest

Inläggsförfattare: svenskainredningsbolaget.se