Rabarber till godaste kakan

Vårens första rabarber

27 maj, 2015 • Mat • Visningar: 560

Rabarbern är först ut i köksträdgården om våren. Späda röda stjälkar tillhör definitivt en av försommarens delikatesser och det finns massor av gott att göra. Gott som inte behöver vara så krångligt, eller ja man kan ju krångla till det hur mycket man vill men man behöver inte. Allt blir gott med rabarber. Den första rabarbern blir paj, stjälkarna är lite taniga och inte så många och då behöver man fylla ut med lite paj- eller kakdeg. När skörden blir lite större kanske det blir någon slags ugnsrätt typ smältrabarber, där stjälkarna får klara sig själva utan kaka runtomkring. När rabarberskogen är ett faktum lite längre fram på sommaren då blir det saft, rabarbersaft den allra godaste av safter. Ljusrosa eller rödrosa till färgen och alldeles underbar. Och så förstås rabarberkräm. Det smakar barndom med alldeles nygjord kräm, fortfarande lite ljummen och med iskall mjölk till.

Det finns massor av smaskiga recept gjorda av rabarber och det mesta blir supergott. Dock på våren när lantstället precis öppnats efter vinterdvalan är skafferiet rätt tomt och då får man ta vad man har helt enkelt. Smör, socker, havregryn och mjöl brukar finnas och det räcker bra för en variant av smuldeg utan recept. Ibland så smälter jag smöret först och bara rör i havregryn, kanske mjöl och socker för att sedan raskt bre ut geggan över skurna rabarberstjälkar och så in i ugnen. Lätt som en plätt, det blir och smakar sällan samma från gång till gång men ingen har klagat vid fikabordet hittills. Jag hittade dock nyligen ett nedskrivet recept på samma tema med smält smör, eller brynt ska det till och med vara här (det blir lite knäckigare i smaken då). Lite mer ordning blir det med ett recept att följa och några fler ingredienser än de jag vanligen slänger ihop. Hur som helst så blir det gott och är fortfarande väldigt snabbt och enkelt att fixa godaste fikan.

150 g smält smör
1,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk mjölk
1 krm salt

Rör ihop smeten och klicka ut över skuren rabarber. Grädda i 175 grader till rabarbern är mjuk och smeten ovanpå fått fin färg.

Till kakan serverar jag helst vaniljglass, ljummen kaka och kall vaniljglass det är en finfin kombination.

 

Bild överst på sidan: ”1st batch of rhubarb from the front yard!”, Fotograf Emma Forsberg, CC-licens

Ledsen, kommentarer är stängda.

0.00 kr0 items
rolex replica uk replica watches sale rolex replica uk rolex replica rolex replica sale