Odla och koka din perfekta sparris

Laga grön sparris

2 juni, 2015 • Mat • Visningar: 763

Ett eget sparrisland står högt upp på mångas önskelista och det är inte så svårt att odla och få frossa i massor av sparris då det är säsong. Fram till midsommar kan de ljuvliga stänglarna skördas i princip dagligen om man har någorlunda gröna fingrar och god odlingsjord. Tillsammans med rabarbern så är sparrisen en av de få saker som vi kan odla och få njuta av tidigt på säsongen vilket i sig är ett incitament att ha sitt eget sparrisland, annars så kommer ju allt man odlar i en klump senare fram emot hösten. Att få skära av stänglarna och direkt lägga dem i kokvattnet är något alldeles extra, så närodlat och färskt det bara kan bli. Den gröna sparrisen är den vanligaste här hos oss medan man i Tyskland frossar i mängder av den vita. Där är sparrisen extra hyllad och äts i mängder och bereds festivaler under våren och försommaren. Den tyska vita sparrisen är inte riktigt samma som den gröna vi odlar här hemma och det är inte bara det att den vita odlas under jord för att få den bleka vita färgen. Den tyska vita är också en hårdskalig sort och behöver alltså skalas innan den tillreds. Denna vita vårdelikatess äts på mängder av sätt i Tyskland. Den serveras om ensamrätt med hollandaisesås, som tillbehör istället för potatis, till kött och till fisk. Alla borde sätta upp på sin önskelista att bege sig till Tyskland om våren för att få smaka och uppleva den vita goda tyska sparrisen som har en intensiv smak och serveras med mycket kärlek och perfekt tuggmotstånd.

Den gröna sparrisen som är vanligare på våra breddgrader passar vårt klimat bättre eftersom den inte är lika frostkänslig som sin tyska kusin. Den gröna är mjukskalig och kan ätas utan att skalas. På lite grövre och äldre stänglar behöver dock den grövsta biten längst ned tas bort eftersom den kan vara träig och trist att äta. Det enklaste är att bryta bort den innan tillagning. Då sparrisstängeln böjs eller bryts i nederkanten snäpper den av där det träiga börjar. Snabbare, enklare och bättre än att skära lite på chans. Ett bra tips på hur du kokar den perfekta sparrisen finns här på denna blogg (spana in punkt 2 i receptet). Man kan alltså använda sin vattenkokare och koka sparrisen stående så att topparna inte blir överkokta och trista. Ett himla bra tips för den som både gillar perfekt kokt sparris och äger en vattenkokare.

Ledsen, kommentarer är stängda.

0.00 kr0 items
rolex replica uk replica watches sale rolex replica uk rolex replica rolex replica sale