Inspiration för balkongen

Gör din balkong till din alldeles egna oas. Oavsett om du har en liten balkong eller stor terrass kan du skapa en skön plats för förmiddagskaffet, ett glas vin i kvällssolen eller en plats för att odla både blommor och ätbart. Innan du inreder din balkong fundera över hur du vill och kommer att använda den. Är du ute efter en plats att sitta och njuta, umgås och äta mat eller kommer det att vara din odlingsoas? Möblera och inred utifrån dessa tankar så kommer du att få den balkong du vill ha och drömmer om. Vill du få mycket plats att odla, strunta i bordet som tar så mycket extra plats. Vill du ha en plats att äta, fika och umgås med familjen, ja då blir bordet genast viktigt. Ja du fattar. Utgå i från balkongens läge och förutsättningar och använd fantasin. Tänk i volym och bygg på höjden och se till att prioritera och få plats med det viktigaste.

Några tips för din balkonginredning

Är balkongen inte så stor? Möblera med fällbara möbler som till exempel ett klaffbord och stolar som går att fälla ihop. Det kanske till och med går att hänga upp stolarna som inte används på väggen då de inte används så att de tar minimalt med plats.

Det finns också många praktiska bord som går att hänga på balkongräcket. En del av dessa går dessutom att fälla ned då de inte används. Smarta bord som tar minimalt med plats.

Vill du ha mycket plats att odla – bygg på höjden. Alla krukor behöver inte stå på golvet eller hängas på balkongräcket. Använd amplar, hyllplan, väggpaneler och spaljeer för att låta så mycket växter och grönt som möjligt få plats.

Vill du vara lite mer privat? Skärma gärna av din balkong med en spalje eller vindskydd av exempelvis markisväv eller segelduk. Det skapar både mer avskildhet och håller borta vinden så att du får njuta v din balkong i lä.

Växthus på balkongen. Vill du komma igång tidigt med din odling? Bygg eller köp ett miniväxthus, en litet och smalt drivhus får kanske plats på din balkong. Använd gamla fönster för att skapa en varm och skön miljö redan tidigt på våren. Se bara till att kunna öppna upp och vädra då sommaren sätter fart och temperaturen på balkongen stiger.

Allt måste inte få plats på balkongen hela tiden, behövs fler stolar tillfälligt så fyll på med stolar och pallar inifrån lägenheten. Tänk smart och låt balkonginredningen ha en dubbel funktion. En sittmöbel kan också vara en förvaringsmöbel, en pall eller stol kan vara ett tillfälligt bord och tvärtom.

Photo by Artur Aleksanian on Unsplash Photo by Annie Spratt on Unsplash

Inläggsförfattare: svenskainredningsbolaget.se