Terrazzo och terazzomarmor, vad är det egentligen?

Trappa i vit terrazzo marmor

24 februari, 2016 • Inredning • Visningar: 4798

Terrazzo och terazzomarmor finns som en inredningsdetalj i bänksskivor, bordsskivor och golv. Det är inget nytt material, även om det nu har fått en uppsving i inredningsvärlden igen. Det är väl så med trender, de kommer och går. Vad är det då detta marmorliknande material, vad består det av egentligen?

Terazzo är helt enkelt stenkross (ballast) som blandas med cement till ett hårt, slitstarkt och lättskött material. Det slipas upp för att få sin vackra och lättskötta yta och glans. Just nu är det ett populärt material i bord och skivor i hemmet men det är allra vanligast i offentliga miljöer som golv, trappor och liknande. Ur miljösynpunkt är det ett bra miljöval eftersom man återanvänder restmaterial, det går åt relativt lite energi vid produktionen och livslängden är väldigt lång.

Användningsområdena är många och det går att variera utseende i princip i det oändliga. Allt beroende på den typ av stenmaterial man använder, vilka färger detta har och hur stora krossbitarna är. Även cementen man använder kan ha olika färg eftersom den enkelt kan pigmenteras efter behov. Terrazzon tillverkas antingen som enskilda byggelement som plattor och block eller så kan det gjutas på plats då till exempel större golvytor ska göras. För att få den blanka och tåliga ytan vattenslipas sten- och betongblandningen då den härdats.

Golv i terazzo

Terrazzon har funnits med oss som golv och trappor i de offentliga miljöerna sedan länge men har nu hittat tillbaka till vardagsrummet igen med exempelvis bordsskivor som dessa från Fogia.

Bord Fabula från Fogia

Bord med skiva av Terrazzomarmor

Även Josef Franks välkända tyg Terazzo från Svenskt Tenn är inspirerat av det användbara materialet.

Joseph Frank tyg Terrazzo

Ledsen, kommentarer är stängda.

rolex replica uk replica watches sale rolex replica uk rolex replica rolex replica sale