Malmstens klassiska pinnstol – Lilla Åland

Lilla Åland stol med dyna

26 november, 2017 • Hemmet, Inredning • Visningar: 572

Vi letar nya köksstolar, och vi gör det nogrannt. Inom kort har vi nog provsuttit alla designklassiker som finns. Det är en svår och snårig uppgift detta att hitta den perfekta stolen. Det finns mängder av snygga stolar och det jag har insett att de jag tycker är snyggast inte är de som är skönast att sitta i. Så det hela kokar nog ner till en klassisk pinnstol. Snygg och tidlöst och himla skön att sitta på. En Lilla Åland med karm har fått tjäna som skrivbordsstol i massor av år, den är toppen så dito utan karm blir nog precis lika toppen till köksbordet. Sedan kommer ju detta med att välja färg, men det är en helt annan historia.

Pinnstol Lilla Åland lackad färger

Lilla Åland, pinnstolarnas pinnstol

Pinnstolen har en lång och stolt tradition, en stadig stol med en skön rygg att luta sig emot. Carl Malmstens Lilla Åland har kommit att bli pinnstolarnas pinnstol och finns runt köksbordet i många svenska hem. Inspirationen till stolen fick Carl Malmsten i Finntröms kyrka på Åland, en handsvarvad stol gav en grund som han förfinade. Stolen fann sin slutliga karakteristiska form 1942. Sedan har förändringarna enbart varit färgmässiga och Lilla Åland kan numer fås i ett stort antal färger.

Lilla Åland finns också som karmstol samt som barnstol i olika höjder. Det finns en stol för alla! En stor anledning till att den fortsatt vara så populär är förstås den klassiska och vackert tidlösa formgivningen men också att man sitter bekvämt i den. En stol som snabbt ger träsmak i baken blir ju en rätt trist vardagsstol. Stolen är tillverkad helt utan skruv och de åtta pinnarna i ryggen är limmade för att hålla dag ut och dag in under en hel livstid. Sitsen är omsorgsfullt skålad och gör att du sitter skönt under hela middagen. Tittar man på ryggpinnarna så ser man att de är tunnare upptill, vilket ger ett lätt fjädrande och bekvämt ryggstöd. Numera (från 1982) är stolarna brännmärkta med Stolab, årtal och Carl Malmstens varumärke, vilket underlättar att skilja kopiorna från den äkta varan.

Lilla Åland barnstol

Lilla Åland gungstol med karm

Stolen Lilla Åland tillverkas av Stolab i Smålandstenar och kan fås i massiv björk eller ek, klarlackad, oljad, betsad eller i ett stort antal kulörer. Här hemma blir nog valet en svart till slut. Egentligen kanske man skulle vilja ha någon form av prenumeration så att man kunde byta färg med jämna mellanrum, det finns ju så många vackra varianter av denna stol.

Lilla Åland pinnstol svart

Bilder: Produktbilder Stolab

 

 

 

Ledsen, kommentarer är stängda.

rolex replica uk replica watches sale rolex replica uk rolex replica rolex replica sale