Inred med lin och linne

Det är lätt att älska linet, dess egenskaper, känsla och lyster. Lin har rykte om sig att vara svårskött och krävande och visst är en nymanglad linnelakan eller en glansigt slät linneduk något alldeles extra, det är vardagslyx, inte nödvändig men vackert och det lilla extra. Mangling kan vara en guldkant men du bestämmer var du lägger ribban, orkar eller vill du inte mangla är beslutet ditt. Att sova i linnelakan som inte är nymanglade ger dig ändå en otroligt skön nattsömn. Prova får du se. Lin är också ett utmärkt material i kök och badrum. Att det skulle vara för fint för vardagsprodukter stämmer absolut inte. Det är ju i vardagen man behöver det vackra kombinerat med en utmärkt funktion.
Just kökshandduken och badrumshandduken är ett smart sätt att nyttja linets egenskaper. Den stora uppsugningsförmågan tillsammans med att linnefibern sedan torkar snabbt igen och dessutom är smutsavvisande gör att lin är ett ypperligt material att använda i dina vardagsprodukter. Dessutom är de ju vackra inredningsdetaljer så låt linet ta plats i hemmets alla rum.

Sovrummet, en plats för avkoppling

Du tillbringar en stor del av din tid i ditt sovrum, gör det till en skön plats där du kan slappna av och hämta nya krafter. En plats i hemmet där du kan finna lugn och få den sömn du behöver för at må gott.

Vilken inredningsstil du trivs bäst med bestämmer du själv. Kanske satsar du fullt ut i en orientalisk dans eller så vill du ha ett avskalat och rent sovrum. Oavsett vilken stil som är din är påslakan och lakan av naturmaterial av hög kvalitet värda att satsa på. Det lönar sig i längden både för din nattsömn (eftersom du får en bättre sovkomfort), din plånbok och miljön (eftersom de håller under många, många år).

Inred ditt sovrum, några tips:

  • Inred med färger som ger dig harmoni och känslan av ett vilsamt sovrum.
  • Låt sovrummet vara just sovrum. Låt elektronik och annat som distraherar få en annan plats i huset eller lägenheten.
  • Att ha möjlighet att variera ljuset är alltid bra. Oftast är ett mer dämpat ljus att föredra i ett sovrum, med möjlighet till starkare ljus vid speciella tillfällen. Många mindre ljuskällor och en dimmer gör det möjligt att variera efter känsla, årstid och behov.
  • Bädda med kuddar och täcken i naturmaterial av hög kvalitet. Ha gärna flera kuddar av olika tjocklek och stoppning att välja mellan.
  • Överkast eller inte är en smaksak. Överkast, kuddar och plädar är ett enkelt sätt att förnya och variera bäddningen.
  • Lavendel sägs ha en avslappnande effekt, lägg gärna en påse fylld med lavendel eller ett potpurri i ditt sovrum.

Badrummet, ditt hemmaspa

Att ha ett stort och generöst badrum är härligt men inte en nödvändighet för att skapa ett rum med det lilla extra. Även ett litet badrum kan inredas för att vara en plats att njuta på. Med enkla knep kan du förgylla ditt badrum utan att det betyder en totalrenovering. Textilier tillsammans med din fantasi kan göra underverk.

Inred ditt badrum, några tips:

  • Satsa på genomtänkt förvaring. Göm undan det du inte vill se och låt endast det vackra stå framme.
  • Färre handdukar av hög kvalitet som håller länge är en lönsam affär för både miljö och plånbok. Ett par uppsättningar av dina bashanddukar räcker, gärna i en neutral färgskala som känns rätt länge.
  • Variera och lyft badrummet med detaljer i accentfärger som du kan ändra efter humör och årstid. En växt eller en snittblomma känns fräscht. Små stilleben och blickfång av vackra tvålar, någon handduk och en vacker flaska är också enkelt och trevligt.
  • Inred också med dofter. Välj efter humör, årstid och stämning. En frisk och uppiggande doft av citrus kanske?

Köket, både vardag och fest

Köket är mycket vardagsbestyr men även fest. Linet passar lika bra vid alla tillfällen. Vardagspraktiska linnevaror som disktrasor och kökshanddukar ger guldkant åt det som annars lätt kan kännas trist. Linets egenskaper gör det utmärkt att använda i köksprodukter. Linnetrasan når sin fulla potential efter några tvättar, den suger upp spillet bra och torkar snabbt igen vilket gör att den inte surnar och luktar illa. Tvättas i maskin eller kokas på spisen och kan vara ny och fräsch igen, den håller ditt kök snyggt under många år.

En handduk i linne är det bästa att använda då du torkar glas. Den suger upp vattnet och luddar inte som en bomullshandduk kan göra. Vackra kökshanddukar är också användbara vid festdukningen, använd dem som en generös servett eller en tablett. Använd och återanvänd det du har på nya sätt, endast fantasin sätter gränser.

Foto: Axlings linne, Växbo lin

Inläggsförfattare: svenskainredningsbolaget.se