Inred ditt sovrum

Du spenderar en stor del av din tid i ditt sovrum. Det är platsen du hämtar ny energi och laddar dina batterier. Det är en plats för lugn och ro. Vad får dig att känna dig avslappnad och uppleva just lugn och ro? Sängen är en viktig möbel i sovrummet men glöm inte allt runt omkring, som färger, textil, belysning och växter. Skapa din plats för sköna drömmar!

Färgsättning i sovrummet

Ljust och fräscht eller färgglatt och mönstrat? Det är en smaksak och vad man väljer är högst individuellt. En del vill ha sitt sovrum avskalat och rent för att sova gott. Andra trivs bättre bättre i det mustigt färgade och ombonade sovrummet. För att skapa ditt eget drömsovrum, leta bilder att inspireras av och hitta din egen stil. En bra tumregel är att mildare färger ger en svalare känsla i sovrummet på samma sätt som att mycket färg kan ge energi och dova och murriga färger ger en varm och ombonad känsla. När du bestämt dig och hittat just din röda tråd, håll fast vid den genom hela inredningen.

Möbler till sovrummet

Vad som passar i möbelväg beror ju förstås på rummets storlek och utformning. Värt att satsa på är ofta snygga och praktiska sängbord för det som behöver förvaras vid sängen. Här kan du lägga boken du läser, inspirerande magasin, dina glasögon och annat som inte är så praktiskt att ha liggande på golvet vid sängkanten. Ett sängbord kan vara allt från en hylla du skruvar upp på väggen till en pall som du gillar lite extra. Är rummet stort kan du med fördel placera en praktisk bänk (med eller utan förvaring) framför sängen. Det blir också en extra förvaringsyta för extra kuddar och överkast då du bäddar upp sängen för natten. Ställ gärna sängen mot en snygg sänggavel. En vadderad sänggavel är dessutom skön att luta sig mot då du sitter i sängen och läser.

Förutom garderober och byråer för att förvara dina kläder i så är det praktiskt att ha en plats för de kläder som du hänger av dig inför natten. En stol, några krokar, en stång eller något annat så att du kan hänga upp dina kläder. Både bra för ditt ordningssinne och dina kläder.

Satsa på en bra säng

Är du nöjd med din säng, sover du gott och vaknar utvilad? Om du inte svarar ja på dessa frågor kanske det är dags att satsa på en ny? Att välja en säng som passar just dig är viktigt. Vi har samlat en del tips kring just detta med att välja säng här.

Textil i sovrummet

Textil mjukar upp i sovrummet, de gör det extra ombonat och ger en skönare atmosfär. Investera i sängkläder av skön kvalitet och massor av kuddar. Även om du inte använder alla kuddar då du sover är det skönt att ha flera då du läser en stund på kvällen eller morgonen. Satsa på kuddar av lite olika hårdhet och utformning för att kunna variera. Mattor på vardera sidan av sängen känns lyxigt och skönt att sätta ned fötterna på då du kliver upp på morgonen.

Gardiner fyller ut rummet på ett ombonat och snyggt sätt. Häng dem gärna strax under taket och nästan ända ned till golvet. Detta får fönstren att se större ut och rummet att kännas mer möblerat. Välj antingen en mer mörkläggande gardin som du kan dra för på natten eller en tunnare och skirare gardin kompletterad med en rullgardin. Väljer du att ha både en skir gardin och en rullgardin får du fördelen att antingen kunna dra ned rullgardinen och göra rummet riktigt mörkt eller bara dra för den tunnare gardinen och få lite avskildhet samtidigt som det ändå strilar in ljus i rummet.

Belysning

En taklampa i sovrummet känns inte riktigt som mys- och stämningsbelysning men det är bra att kunna tända ordentligt då du letar efter saker i skåp och lådor eller städar. Sätt gärna en dimmer på taklampan så att ljuset kan regleras efter årstid och behov. En bra sänglampa är nödvändigt för dig som vill ligga i sängen och läsa. En riktbar sänglampa är att föredra så att du får ljuset där du vill ha det. Delar du säng med någon, placera då gärna sänglamporna i mitten av dubbelsängen så att ljuset kan riktas bort från den andre så att ni inte stör varandra. Placera också gärna ut någon eller några fler punktbelysningar att ha som allmänbelysning. En lampa i ett fönster, en snygg golvlampa eller vad som passar bra in med övriga möbler och hur rummet används.

Skapa ett moodboard

Tänk efter före då du ska inreda ett nytt rum. Innan du sätter i gång förändringen av sovrummet ta fram papper och penna, sax och inspirationsbilder och gör en skiss av rummet och en moodboard. Skissen av rummet för att du lättare ska kunna planera, möblera och färgsätta på papperet innan du sätter fart på riktigt med att riva tapeter, måla och flytta möbler. Ett moodboard är inspirationsbilder, färger, mönster, bilder på möbler som passar in, bilder på mattor, gardiner och andra textilier som också skulle passa fint i det nya rummet. Det är helt enkelt en bildskiss av saker, färger, mönster och stämningar som passar det nya sovrummet. Gör en sådan så är det lättare att leta efter just dessa saker då det är dags att inreda. Så fram med saxen och klipp ut bilder i tidningar och produktkataloger, leta efter tygbitar och tapet- och färgprover för att hitta just din känsla kring ett drömsovrum. Ös på för att arbeta fram en tydlig bild av det rum du vill ha innan du sätter i gång på riktigt med att måla och fixa.

Foto:

unsplash-logoAnnie Spratt

Inläggsförfattare: svenskainredningsbolaget.se