Få bort din rödvinsfläck

Spilla rödvin på duken, mattan eller i soffan är ju lätt hänt. Men vad gör man då för att få bort den illande röda vinfläcken?

Rödvin på duken

Fläckar av rödvin på duken behöver inte vara så illa som det först ser ut. En duk är ju trots allt enklare att hantera och tvätta än en soffa eller dylikt.

  • Sug upp rödvinet med salt, bikarbonat eller potatismjöl. Istället för att torka med servetter, papper eller handdukar så strö över rikligt av något som snabbt suger till sig vätskan. Fläcken går inte bort av detta men du hindrar att det röda hinner tränga alltför djupt in i textilens fiber. Dammsug eller skaka av pulvret/potatismjölet innan tvätt.
  • Ett gammalt husmorsknep är att värma (sjuda, inte koka) upp fet mjölk (standardmjölk 3%) och sedan doppa fläcken i den varma mjölken. Låt duken ligga kvar i mjölken ca 30 minuter innan du sedan tvättar den enligt de vanliga instruktionerna. Varm mjölk är det bästa om rödvinsfläcken redan torkat in och sitter hårdare fast.
  • Mineralvatten hjälper också bättre än vanligt vatten om inget av ovan finns till hands. Doppa fläcken i rikligt med mineralvatten. Låt ligga en stund innan duken tvättas som vanligt.
  • Tvätta med galltvål, det finns inte många fläckar som inte galltvålen rår på. Gnugga in galltvålen på fläcken och låt det ligga en stund innan duken tvättas som vanligt.

Rödvinsfläckar på soffan eller mattan

Att spilla på soffan eller på mattan är ju lite svårare att hantera eftersom det inte lika enkelt kan avslutas genom att kasta den i tvättmaskinen. Så det kräver lite mer tålamod.

  • Börja med potatismjöl, salt eller bikarbonat även här. Sug upp så mycket som möjligt av rödvinet så snabbt som möjligt för att minska katastrofen så gott det går. Låt bli att börja torka upp med trasor etc eftersom fläcken då kan gnuggas in än mer i tygets fiber. Dammsug upp och upprepa om det behövs.
  • Ta en ren trasa eller svamp och vatten med rikligt med diskmedel eller använd galltvål. Dutta och tvätta försiktigt på fläcken. Undvik att gnugga ut med svampen/trasan utanför fläcken. Dutta hellre från fläckens kant och in mot fläckens mitt för att inte gnida ut och göra fläckens yta större.
Foto: unsplash-logoTerry Vlisidis

Inläggsförfattare: svenskainredningsbolaget.se